Használt laptop felvásárlás avagy hol vegyünk és adjuk el?

Nem mindenki olvassa a metujump magazint, így mindenki más és más szakértelemmel viszonyul a vásárláshoz. E körül kalandoztak el egy kicsit gondolataink.

Hol vannak mar azok az idők, amikor a PC-s szakma igyekezett meghatározni magát disztribútor, reseller és VAR (value-added reseller, azaz érteket hozzáadó viszonteladó) jelzőkkel? Amíg minket, vásárlókat elsősorban az érdekel, hogy jó minőségű termeket kapjunk jó áron, addig az eladónak az üzlet a lényeges. Hogy ezt a stabil ügyfélkörrel vagy az akciókra betoppanó ügyfelekkel kívánja elérni, az az ő dolga. Hogy miért került ez szoba?

Azért, mert az olvasói rovatunkba olyan levelek is érkeznek néha, mint a szomszédos oldalon kiemelt, ahol egy-egy termék vagy szolgáltatás vásárlása és egy konkrét üzlet kerül szoba. Nem célunk forgalmazói toplistát felállítani (bar egy független webes boltértékelő kellő közösségi támogatással biztosan hasznos lenne), a célunk az, hogy az eladok és a vevők is jól járjanak. Ehhez pedig az kell, hogy minden üzlet tisztességes legyen, no meg az, hogy vásárlásaink során tudatosan járjunk el.

A legfontosabb, hogy pontosan tudjuk, mit szeretnénk! Ebben természetesen tesztjeink segítenek, de soha ne feledjük el, hogy nem az a termek a jó, amelyik mindenre jó, hanem az, amelyik az igényeinket éppen, de maradéktalanul kielégíti. Otthon például az internetezéshez, szövegszerkesztéshez és levelezéshez használt számítógéphez nem kell nagy és drága monitor, simán elég lehet egy olcsó közepes darab.

használt laptop felvásárlás

Lehetünk magasabb igényűek, a tökéletes minőséget keresők, de miért is vennénk A3-as fotónyomtatót, ha legfeljebb kis fényképeket és A4-es szövegeket nyomtatunk majd vele? Amikor csak sejtjük, amit szeretnénk, vagy két-három készülék közül nem tudunk választani, akkor segítenek igazan tesztjeink. Ha megvan a termek, listánkon esetleg meg pár alternatíva szerepel, rendszerint az interneten keresünk eladót vagy ha épp eladni szeretnénk a megunt használt laptopunkat, akkor érdemes azt is online felületen megtenni, csak keressünk hozzánk közel eső használt laptop felvásárlással is foglalkozó céget. Mi jelen esetben pcmentés.hu oldalt ajánljuk, ahol akár azonnal fizetnek.

Az árat ugyanis befolyásolja az, mennyibe kerül érte menni, ill. kiszállíttatni a készüléket; a kötelező egy évet vagy akar élettartam-garanciát ad-e a bolt, mennyire gyors és kényelmes a kiszolgálás, nem vernek-e át. Ez utóbbi bizonyos külföldi webshopok jellemzője (volt?), néha nem azt kaptuk, amit megrendeltünk. Szerencsére a törvény ezeket az eseteket mar jól szabályozza, manapság inkább csak az online szolgáltatások terén hallhatunk rossz történeteket. Ha az olcsó, de számla nélkül vett hardverünket akkor is megvesszük, ha az élettartam-garancia helyett csak egy evet kapunk (ami egy RAM eseteben nem elhanyagolható), a szürkegazdaságot erősítjük, ha a gyártó amúgy élettartam-garanciát ad.

Mostanában a merevlemezekre, SSD-kre kell jobban odafigyelnünk, hiszen ezek élettartama sajnos igen változó, így nem mindegy, hogy megkapjuk- e a gyártói garanciát. A pozitívumokról is szólnunk kell, mint azt olvasói levelünk is mutatja, a jó minőségű monitorhoz nemcsak járulékos garanciát., hanem akar színkalibrációt is kérhetünk, a magától értetődő kiszállítás mellett. Ha jól határoztunk meg az előző lepésben, jobban járhatunk egy-egy ilyen szolgáltatás igénybevételével, illetve kihagyásával. Ha mar találtunk egy olyan üzletet, amiben megbízunk, akkor az első két lépést kihagyva közvetlenül náluk is érdeklődhetünk, segítenek megtalálni a nekünk való megfelelő termeket. Mar ez egy olyan hozzáadott értek, amiért nem kell fizetnünk, de teljes bizalommal csak akkor forduljunk egy ilyen üzlethez, ha mar többször bizonyított.

Addig is nem art, ha képben vagyunk az adott termékcsoporttal kapcsolatban (éppen tesztjeink, cikkeink olvasgatása okán), és esetleg érdeklődésünk során pont az mutatkozik meg az eladóról, hogy nem ért ahhoz a termekhez, amelyet el szeretne adni. Vagy az, hogy nem is szeretne foglalkozni az ügyféllel, csak eladni neki a termeket. Persze ez is lehet jó, ha tudjuk, mit szeretnénk vásárolni. Ne feledjük: amit veszünk, az nem csak a hardver és a szoftver! Ha mindig csak erre vagyunk, akkor később sem valószínű, hogy többet fogunk kapni – pedig lehet, hogy akkor mar szeretnénk.