Mitől okos az okosotthon?

1 Energiahatékony
Gyakori érv az okosotthonok mellett a költségmegtakarítás. Nem teljesen alaptalanul, hiszen egy jó rendszer letekeri a fűtést, mikor lakói távol vannak, és feltekeri, mielőtt hazaérkeznének, emellett a világítás vezérlésével is a felesleges fogyasztás kiszűrésére törekszik.

 Mitől okos az okosotthon

2 Megvédi az értékeket
Szenzorok és kamerák segítségével köny- nyen kialakítható egy magas szintű védelmi rendszer a lakáson, otthonon belül, ám egy jó rendszer ennél többre is képes: jelez, ha valahol szivárgást, füstöt vagy magas szén-monoxid-szintet érzékel, illetve ha nem várt helyen nyílik ki az ajtó (például gyerekszobában).

3 Reagál a környezetére
Egy jó rendszer akkor tud jól működni, ha minél több adatot gyűjt környezetéről, lakóiról. Éppen ezért érdemes minél több szenzort felszerelni a lakásba, házba, miközben az ismert körülményekhez magától is tud alkalmazkodni: például a redőnyvezérlést a napfelkeltéhez, napnyugtához hangolja.

4 Optimális környezetet teremt
Egy hatékony okosotthon folyamatosan figyeli a levegő minőségét, a hőmérsékletet, hogy azok szintjét felhasználói beavatkozás nélkül az optimális sávban tartsa. Ha kell, párologtat, ha kell, levegőztet, vagy éppen feltekeri a fűtést.

5 Szórakoztat
Több olyan törekvés is megfigyelhető, amely a tévéket próbálja az okosotthonok középpontjába helyezni – jellemzően a tévék részéről. Tény, hogy ezek az eszközök pluszinformációkat jeleníthetnek meg, és távolról vezérelhetik a fejlett hangsugárzókat.

6 Elvégzi a házimunka egy részét
Sajnos még nem pakolja ki a mosógép a szárítóra a ruhákat, ám a gyártók kínálatában – jellemzően az Egyesült Államokban – megjelentek már az ételt rendelő okoshútők vagy éppen a receptkereső sütők. A robotporszívók, -fűnyírók és -ablakpucolók viszont már a jelent képviselik.