Analóg rendszerek is felokosíthatók

protokollok

Központok csatája
Az okosotthon központja valóban kulcskérdés, hiszen e nélkül a különféle szenzorok, szervók, hálózatra kapcsolt eszközök csak szigetszerűen tudnak működni. Kell egy karmester, egy digitális csomópont, amely összehangolja a lámpák, redőnyök, termosztátok és más kliensek működését, és ezen keresztül automatizálási szabályok hozhatók létre.

Ez az eszköz lehet egy hanggal vezérelhető digitális asszisztens (például Amazon Alexa vagy Google Home) a legújabb trendeknek megfelelően, vagy egy kifejezetten okosotthonok számára kifejlesztett céleszköz (például Fibaro Home Center). Utóbbiak professzionális eszközök, ezáltal áruk is magasabb, cserébe viszont jellemzően akár több mint száz kiegészítő eszköz működését is lehetővé teszik, képesek offline üzemmódban is működni, széles körű terméktámogatást kínálnak, és adatbiztonság szempontjából sem utolsó, hogy adataikat nem küldik fel az Amazon, a Google vagy éppen az Apple felhőjébe.

Noha utóbbi nem feltétlenül egy negatív tényező, hiszen az online kapcsolatnak köszönhetően képesek az asszisztensek a legkülönfélébb igényekre is reagálni, illetve jellemzőjük az egyszerű üzembe helyezés, a közvetlen hozzáférés az online szolgáltatásokhoz (Spotify, Google Naptár, Netflix) és az alacsonyabb költség is. Ezek az asszisztensek akár professzionális központokkal is együtt tudnak működni, ám ettől függetlenül az Amazon, az Apple, a Google és a Samsung egyaránt megpróbálja azt hangsúlyozni, hogy a megoldásaik képesek betölteni a karmester szerepét – ami egy bizonyos méretig, támogató közeg mellett akár igaz is lehet.

Mér, reagál, segít
Persze nem feltétlenül kell rögtön egy központban gondolnod, az okosotthon berendezése kezdődhet akár egy távolról vezérelhető izzó, dugalj vagy éppen IP- kamerarendszer beszerzésével, amelyek vezérléséhez bőven elegendő egy telefon vagy egy számítógép. A probléma akkor kezdődik, ha már két eszközöd van, és szeretnél azok között egy szabályrendszert felépíteni.

Ha például azt szeretnéd, hogy a páratartalommérő kapcsolja be azt a konnektort, amelybe a párásító van bekötve, akkor értelemszerűen kapcsolatra van szükséged a két termék között. Ez csak ideig-óráig működik az IFTTT segítségével, de körültekintő választással akár összeválogathatsz egymással kompatibilis modelleket is. Hol érdemes kezdeni? Nehéz általános szabályt mondani, hiszen a jó okosotthon a lakójának az igényeihez igazodik, azaz a megoldást te magadnak kell megtalálnod. Több út is lehetséges, az előző oldalon például számos területet összegyűjtöttünk, amelyek elérhetők és jó irányok lehetnek.

Vásárolhatsz okos hálózati csatlakozót, amely mindössze pár ezer forintos beruházás, miközben rengeteg eszköz automatizálása megoldható azzal, ha távolról tudod kapcsolgatni. Érdemes venni egy okosizzót, amely jelez bizonyos feltételek esetén, és automatikusan be- és kikapcsolja magát, finomhangolja a fényerejét. Érdemes legalább egy mozgásérzékelő vagy levegőminőségmérő szenzort beszerezni, hogy fejlettebb feltételeket tudj beállítani, és itt már képbe kerülhet az okos hőmérséklet-szabályozás például a radiátorok tekerésével vagy éppen a levegő minőségének javítása párásítóval, légszűrővel, vezérelhető redőnyökkel. A határ tényleg a csillagos ég. Aki egyszer rákap az automatizálás ízére, az könnyen a terület rajongójává vállhat. Hiszen bármely eszközről is beszélünk, mind élhetőbb, jobb életminőséget kínál ott, ahol a legtöbb időnket töltjük.